בפוסט הקודם שלי על מושגים חשובים בגוגל אנליטיקס הסברתי מה ההבדל בין Dimensions לבין Metrics.
אם לא קראתם ההפסד כולו שלכם.
בפוסט הנוכחי אני רוצה להבהיר 2 מושגים ידועים אבל משמעותיים מאוד – Bounce Rate & % Exit.
הסיבה שבחרתי להסביר דווקא את המושגים הללו היא מכיוון שאני רואה הרבה בעלי אתרים שמתייחסים לנתון הבאונס רייט בלבד, ולא מתייחסים מספיק לנתון של אחוז היציאה למרות שהוא לא פחות חשוב. בנוסף, חשוב לי להסביר לכם איך גוגל אנליטיקס מחשב את המדדים הללו כדי שתדעו לקרוא את הדוחות כמו שצריך.
אז בואו נתחיל:
Bounce Rate
אם יש מישהו שלא שמע אף פעם על המושג הזה שיצביע.
כדי לפשט את העניינים נתחיל עם ההסבר הבסיסי ביותר, ונגיד שבאונס רייט זה בעצם אחוז האנשים שנכנסו לדף מסוים באתר אבל לא המשיכו לדף נוסף אלא מיד יצאו מהאתר.
למשל:
יום א’: גולש נכנס לדף A > עבר ל-B > יצא מהאתר.
יום ב’: גולש נכנס לדף B > עבר ל-C > עבר ל-A > יצא מהאתר.
יום ג’: גולש נכנס לדף B > יצא מהאתר.
יום ד’: גולש נכנס לדף C > יצא מהאתר.
יום ה’: גולש נכנס לדף C > עבר לדף B > חזר לדף C > יצא מהאתר.
בהנחה שהגולש הנ”ל היה המבקר היחיד באותם ימים, אזי נוכל להגיד שנתוני ה-Bounce Rate של הדפים יהיו כך:
דף A – באונס רייט=0%
דף B – באונס רייט=50%
דף C – באונס רייט=50%
ולהסבר:
דף A השתתף רק פעם אחת בתור “הדף הראשון בסשן” אבל הוא מעולם לא היה “הדף הראשון וגם הדף האחרון באותו סשן”. כלומר – לא קרה אף פעם שגולש נכנס לדף A ומיד יצא מהאתר.
דף B השתתף פעמיים בתור “הדף הראשון בסשן” בימים שני ושלישי, אבל רק ביום שלישי הוא היה “הדף הראשון וגם הדף האחרון באותו סשן” ולכן הבאונס שלו יהיה רק 50%. שימו לב שלמרות שגם ביום א’ ו-ה’ הגולש נכנס לדף B (ולכן נראה 4 צפיות בדף), זו היתה כניסה מדף אחר באותו אתר ולכן הצפיה הזו לא נכללת בחישוב הבאונס רייט.
דף C השתתף פעמיים בתור “הדף הראשון בסשן” אבל רק בסשן אחד הוא היה גם הראשון וגם האחרון ולכן גם הבאונס שלו יהיה 50%. שימו לב שגם כאן הביקור בדף C ביום ב’ לא נלקח בחשבון בחישוב הבאונס מכיוון שזה לא היה הדף הראשון בסשן.
הבנתם? יופי. עכשיו בואו נסביר את המונח השני:
% Exit
ההסבר פה הוא נורא פשוט אבל צריך לשים לב לנקודה חשובה. אם ניקח את הדוגמא שהבאתי קודם, אפשר להגיד שאחוזי היציאה של הדפים יהיו כך:
דף A – 50% יציאה.
דף B – 50% יציאה.
דף C – 50% יציאה.
ונסביר:
מתוך 2 צפיות בדף A – רק פעם אחת הוא היה הדף האחרון של הגולש בסשן ולכן אחוז היציאה ממנו הוא 50%.
מתוך 4 צפיות בדף B – פעמיים הוא היה הדף האחרון בסשן ולכן אחוז היציאה ממנו הוא 50%.
שימו לב: הביקור ביום ג’ נכנס גם כן לחישוב אחוז היציאה למרות שהוא כבר השתתף בחישוב הבאונס רייט! הסיבה היא מכיוון שאחוז היציאה בודק “כמה פעמים דף B היה הדף האחרון בסשן של הגולש”, ולכן גם כשהוא הדף הראשון והאחרון זה לא מוציא אותו מהחישוב.
מתוך 4 צפיות בדף C – פעמיים הוא היה הדף האחרון בסשן ולכן גם אחוז היציאה ממנו יהיה 50%.
שימו לב: למרות שדף C נצפה פעמיים בסשן שהתרחש ביום ה’ – שני הפעמים נכנסות לחישוב אחוז היציאה מכיוון שגוגל אנליטיקס סופר כמה Pageviews היו לדף ביום ה’ ולא כמה Unique Pageviews.
אם הבנתם עד פה, תרשו לי לסבך קצת את העניינים
מכיוון שגוגל אנליטיקס מודד אינטרקציות של הגולשים עם האתר, יכול להיות שיהיה לכם דף נחיתה אחד בלבד, מיליון כניסות ובכל זאת הבאונס רייט שלכם יהיה 0%.
איך זה יכול להיות? הסכיתו ושמעו:
חישוב הבאונס רייט נועד לתת לבעל האתר אינדיקציה האם הגולשים מצאו את מה שחיפשו או שלא. הגולשים הגיעו לדף ממקור כלשהוא במטרה לענות על צורך מסוים, ובעל האתר שואל את עצמו האם הם מצאו את התשובה שאותה חיפשו או שאני צריך לשפר משהו?
בואו ניקח לדוגמא גולש שחיפש “מומחה לשיווק באינטרנט” והגיע לדף הבית של האתר שלי. אם ניקח את החודש האחרון נוכל לראות שאחוז הנטישה של הגולשים מדף הבית עומד על 41.44% (לא רע בכלל אני חייב לציין…):
מה שזה אומר לי בתור בעל האתר, זה שגולשים שהגיעו לדף הבית שלי באמת מצאו את מה שהם שחיפשו.
אין ספק שמגיע לי על זה בונוס שמן 😉
בכל אופן אל תתלהבו כל כך מהר, כי את הבאונס אפשר להוריד באופן מלאכותי על ידי יצירת דיווחים לאנליטיקס על אינטרקציה שהגולש ביצע עם האתר.
אם נחזור לדוגמא שהבאתי קודם – יכולים להיות לי מיליוני כניסות לדף הנחיתה, 100% מהגולשים לא יצפו בדף נוסף (כי אין כזה) ובכל זאת הבאונס יהיה 0% כי כל הגולשים שנכנסו הורידו קובץ מסוים או צפו בסרטון שהכנסתי בדף.
בעזרת שורה של קוד Event (תוכלו לקרוא על זה בהרחבה באתר של אסף טרפיקנט) שהכנסתי בקישור להורדת הקובץ יצרתי דיווח לגוגל אנליטיקס, ובעצם אמרתי לו כזה דבר: “היי גוגל, הצפיה של הגולש בדף הנחיתה לא היתה האינטרקציה האחרונה שלו עם האתר ולכן אל תחשיב אותו כבאונס”.
(כמובן שבצורה כזו אפשר לשגר event על כל דבר שתרצו, ואפילו אחרי שניה אחת מרגע הכניסה לדף. זה יוריד לכם את הבאונס ל0% אבל היחידים שידפקו מזה יהיו אתם בעצמכם, מכיוון שחישוב הבאונס נועד לצרכי האופטימיזציה של בעל האתר ולא לתחרויות בין בעלי אתרים.)
לסיכום:
Bounce Rate הוא מדד שמראה לנו “כמה פעמים דף X היה האינטרקציה הראשונה והאחרונה של הגולש עם האתר”.
%Exit הוא מדד שמראה לנו כמה פעמים דף X היה הדף האחרון בסשן.
שני המדדים הללו, ה-Bounce Rate וה-Exit עוזרים לבעלי האתרים לבדוק האם הם מצליחים לענות על צרכי הגולשים שמגיעים אליהם או לא.
event הוא אירוע שנשלח לגוגל אנליטיקס, ומאפשר לבעל האתר לדווח לאנליטיקס על אינטרקציות שהגולש ביצע עם האתר למרות שהם לא מוגדרות כאינטרקציות בברירת המחדל של האנליטיקס.
בפוסטים הבאים בעזרת ה’ אפרט יותר על האופן שבו אתם אמורים לפרש את נתוני הבאונס ואחוז היציאה, ועל המסקנות האופרטיביות שתוכלו להסיק מהמספרים הללו.
עד אז אתם מוזמנים לעקוב אחרי בגוגל+ ולהתעדכן בעוד דברים חדשים ומעניינים על שיווק באינטרנט.
צ’או!